Het thema

Duik erin!

Bij ‘Duik erin!’ denk je eigenlijk meteen aan ‘water’. Vind jij het ook zo fijn om op een warme zomerdag in het zwembad of in een badje in de tuin te duiken. Lekker verkoelend en fris, je knapt er van op en je wordt er vrolijk van. Lekker springen van de duikplank en met je vrienden de grootste bommetjes maken. Of: lekker in het badje in de tuin een wedstrijdje houden met allerlei bootjes. Water geeft meestal veel plezier.

Er zijn ook kinderen zijn die het helemaal niet leuk vinden om in het water te duiken. Zij vinden het bijvoorbeeld op zwemles heel spannend.

Tijdens de VBW vormt ‘water’ de rode draad van de Bijbelverhalen. Met water kun je heel veel dingen doen, denk maar aan: schoonmaken, spelen, eten koken en lekkere limonade maken. Water is ook noodzakelijk voor planten en bomen om te groeien.

Water is van levensbelang, niemand kan zonder water. Zoals water noodzakelijk is om te kunnen leven, zo is Jezus ook noodzakelijk in ons leven. Niemand kan zónder Jezus. Hij maakt jou écht gelukkig.

Een prachtige Bijbeltekst hierbij is Johannes 4:14, waar Jezus zegt: ‘Wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven.’

Hiermee vergelijkt Jezus zich met ‘levend water’. Als je in Hem gelooft, zal je nooit meer dorst hebben! Wat een prachtige boodschap! Het is zélfs zo dat je dan ‘in eeuwigheid geen dorst meer zult hebben’. Als je bij God mag horen en bij Hem in de hemel mag komen, dan bestaat er geen dorst meer. Geen ‘gewone’ dorst, maar ook geen dorst meer in de zin van ‘gebrek hebben’, verdrietige dingen meemaken of teleurstellingen hebben.

Je kunt duiken in het water, maar ook in een goed boek! Tijdens de VBW duiken we met de kinderen in het boek van God, de Bijbel. Als we ‘Duik erin!’ tegen de kinderen zeggen, willen we hen ook aansporen om te luisteren naar de verhalen van God. Om samen te ontdekken wie God is en wie Jezus is. In alle Bijbelverhalen komt water voor.  We willen met elkaar ontdekken, door in de Bijbelverhalen te duiken, dat Jezus het allerbelangrijkste is in je leven en wat het betekent om te geloven in Hem. Zoals je niet zonder water kunt, kun je ook niet zonder Jezus.

Themalied 2020

Het themalied voor dit jaar heet, net als het thema, “Duik erin!”

Download themalied bladmuziek

Download de muziek van het themalied via de knop hieronder.